Bilim dünyası yıllardır şu sorunun yanıtını arıyordu, “Uyurken öğrenmek mümkün mü?” Bu soruya artık daha net bir yanıt var. Araştırmalar, beynin uykuda da aktif olduğunu ve doğru uyarıcılarla gelişmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Yapılan deneyler, özellikle belirli sesler ve kokular yardımıyla uyku sırasında öğrenmenin desteklenebileceğini gösteriyor. Üstelik bunun için gelişmiş bir teknolojik cihaza da ihtiyacınız yok. Basit bir kulaklıkla bile gece boyunca bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.
BEYİN UYKUDA NE YAPIYOR?
Uyku sadece vücudun dinlenmesi için değil, aynı zamanda beynin yeniden yapılanması için de hayati bir süreçtir. Beyinde bilgilerin geçici olarak işlendiği hipokampus ile uzun süreli hafızadan sorumlu olan korteks arasında kurulan bağlar, öğrenme sürecinin temelini oluşturuyor.
Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nden Dr. Susanne Diekelmann, bu süreci açıklarken, “Beyin, uyku sırasında bilgileri sabitler ve uzun süreli hafıza sistemine entegre eder” dedi. Yani gün içinde öğrendiğiniz yeni bir bilgiyi sabah hatırlamıyorsanız, bu büyük olasılıkla yeterince kaliteli uyumamış olmanızdan kaynaklanıyor.
Uyurken öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri de koku. Bu konuda ilk gözlemi 19. yüzyılda Marquis d’Hervey de Saint Denys yaptı. Uykusunda belirli kokularla eski anılarını hatırlayabildiğini fark etti. Günümüzde yapılan deneyler, bu bulgunun modern bilimle desteklendiğini gösteriyor. Araştırmalarda katılımcılara bir hafıza oyunu oynatılırken ortama özel bir koku verildi. Aynı koku uyku sırasında yeniden sunulduğunda, katılımcıların hafıza performanslarında yüzde 23 oranında artış gözlemlendi.
MÜZİKLE HAFIZA NASIL GÜÇLENİYOR?
Tıpkı kokular gibi, seslerin de öğrenmeyi destekleyici etkisi olduğu ortaya kondu. Özellikle gün içinde çalışırken dinlenen bir müzik, gece yeniden çalındığında beynin o bilgilerle bağlantı kurarak bilgileri pekiştirdiği gözlemlendi. Uzmanlara göre bu yöntemle öğrenilenlerin kalıcılığı yüzde 10 oranında artabiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı var: Dinlenen müzik kesinlikle uykuyu bölmemeli. Bu nedenle sakin ve düşük tempolu melodiler tercih edilmeli
Bilimsel veriler, uyku sırasında öğrenmenin tamamen mümkün olduğunu gösteriyor fakat burada altı çizilmesi gereken nokta, yeni bilgilerin öğrenilmesinden çok var olanların pekiştirilmesinin hedeflenmesi gerektiği. Başka bir deyişle, gündüz öğrendiğiniz bir yabancı dilin kelimelerini ya da bir konuya dair bilgileri gece boyunca destekleyerek hafızanızda daha kalıcı hale getirebilirsiniz.
BU YÖNTEM HERKES İÇİN UYGUN OLMAYABİLİR
Dr. Diekelmann, bu yöntemlerin dikkatli kullanılması gerektiği konusunda uyarıyor. Hafızanın bir alanında gelişme sağlarken, başka bir bilişsel işlevin zarar görebileceğini hatırlatıyor. Özellikle çocuklar için bu tür uygulamaların riskli olabileceğini belirten Diekelmann, “Uyku, zihnin savunmasız kaldığı bir dönemdir. Ancak doğru kullanıldığında, olağanüstü bir öğrenme potansiyeline sahiptir” ifadesini kulandı.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025